Zadanie

Feedback

Venuj tejto šifre ešte prosím pár minút a zanechaj nám na ňu spätnú väzbu. Aj vďaka nej vieme, čo bolo super a čo sa nám až tak nevydarilo a v budúcnosti šifry v Suši zlepšovať.

Google Form

Keď sa pozrieme na šifru, nachádza sa pred nami akási schéma. Hneď môžeme pozorovať základné vlastnosti, ako napríklad:

  1. Pozostáva z podčiarkovníkov (pravdepodobne slov), šípok a obrázkov.
  2. Do každého slova vedie jedna šípka, ku každej šípke patrí jeden obrázok.
  3. Do stredového slova nevedie šípka, a práve jednou cestou sa vieme po šípkach dostať kamkoľvek.

Na niektorých podčiarkovníkoch sú čísla, konkrétne všetky od 1 po 26.

26 je písmen abecedy, avšak nedajme sa zmiasť, čo by tam robilo každé písmenko práve raz, vrátane W či Q?

Pravdepodobnejšie je, že za ne doplníme 26 písmeniek výslednej tajničky. Na to by sme teda chceli povypĺňať slová v šifre, no kde začať? Ako aj názov hovorí, asi pôjde o nejaký proces, ktorý schéma popisuje. Niečo vychádzajúce zo spoločného základu a vetviace sa.

Môžeme sa skúsiť pozrieť na jedinú poriadnu informáciu, ktorá nám zostala, a teda čo môžu symbolizovať obrázky pri šípkach. Pravdepodobne nejak popisujú čo sa deje medzi jedným a druhým štádiom procesu:

Samozrejme, začať treba od tých najočividnejších. Niečo čo môžeme chladiť alebo mraziť, niečo čo šľaháme.

Mohli by to byť napríklad vajcia, no pri nich nemáme toľko možností. Nádejnejšie vyzerá mlieko, z ktorého vieme dostať množstvo produktov. Mlieko by sme aj vedeli doplniť do stredu schémy, vychádza nám to na počet podčiarkovníkov, už len zistiť, aké procesy s ním robíme a čo vznikne.

Veľmi často sú tam hodiny, ktoré budú symbolizovať prejdený čas. Keď mliečne produkty necháme dlhší čas, buď sa pokazia, alebo v lepšom prípade budú kysnúť. Takto nám napríklad môže vzniknúť kefír.

Symbol pary nám tiež môže sedieť, môžeme zohriať mlieko a odpariť z neho vodu. Produkt, ktorý vznikne podľa schémy, môžeme takto spracovať ešte raz, teda pôjde o medzištádium, zahustené mlieko, a potom konečný produkt sušené mlieko.

V kontexte mlieka vieme pochopiť aj obrázok autohavárie, ide o zrážku, a keď necháme mlieko zraziť, dostávame syr. Toto je jeden z procesov, kde vidíme, že môžu vzniknúť aj dva produkty, v tomto prípade máme aj srvátku.

Ako asi tušíme, šľahať by sme chceli smotanu na šľahačku, a smotana vzniká cez symbol šípok do kruhu. Tie majú symbolizovať odstreďovanie, teda spôsob, ako oddeliť tuk od mlieka a získať smotanu.

Kocky naozaj budú symbolizovať cukor, čím zo zahusteného mlieka dostaneme salko.

Celá schéma bude po vyplnení vyzerať takto:

Potom už len vyberieme tajničku, ktorá má písmená z miest, ktoré sú označené číslami 1 – 26.

Dostávame: heslo je taliansky syr na pizzu. Odpoveď je teda MOZZARELLA.

Feedback

Venuj tejto šifre ešte prosím pár minút a zanechaj nám na ňu spätnú väzbu. Aj vďaka nej vieme, čo bolo super a čo sa nám až tak nevydarilo a v budúcnosti šifry v Suši zlepšovať.

Google Form

Diskusia

Tu môžte voľne diskutovať o riešení, deliť sa o svoje kusy kódu a podobne.

Pre pridávanie komentárov sa musíš prihlásiť.